0888 770 007 Къртене - коректност и добри цени

Warning: Creating default object from empty value in /home/kyrtinet/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 274

При ремонт на покрива не премахвайте системата за мълниезащита

При ремонт на покрива не премахвайте системата за мълниезащита

Почти всички панелни блокове у нас нямат система за мълниезащита. За последното десетилетие гръмотевичната активност у нас нараства и сега падат два пъти повече светкавици на квадратен километър. По време на ремонти например тя просто се премахва, а после никой не я възстановява. При ремонт на плосък покрив панелка майсторите къртят старата и слагат нова изолация, режат кабелите и ги изхвърлят.

С неефективна защита са 80% от новите сгради, защото съоръженията са неправилно изградени. Това може да се избегне, ако инвеститорът плаща допълнително на проектанта на защитата да наблюдава изпълнението. Другият начин да се провери дали сградата е оборудвана със система за защита от мълнии е проверка от комисията, която трябва да даде акт №16 на новата сградата и да я пусне в експлоатация. Тя обаче изисква само един протокол от специална лицензирана лаборатория с описание в него на параметрите на заземителя, който отвежда мълниите в земята. Но нагоре до покрива може да нямате нищо. На книга излиза, че сградата е с изрядна защита, но на практика не е така.