0888 770 007 Къртене - коректност и добри цени

Warning: Creating default object from empty value in /home/kyrtinet/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 274

Хидроизолация на баня и другите мокри помещения

Хидроизолация на баня и другите мокри помещения

Банята, заедно с кухнята и къта с пералнята, са помещенията, които наричаме „мокри”. Това важи в буквалния смисъл, особено за първото, тъй като там употребата на вода е най-голяма. Съвременните бани обикновено са облицовани с красиви плочки, с оригинален дизайн и цветови решения. Поставянето им обаче изобщо не означава, че тя е изцяло предпазена от влага.

Между плочките винаги има няколко милиметра разстояние (фуги), които позволяват навлизане на влага под тях, което пък неминуемо води до проблеми в близко бъдеще – развитие на мухъл, плесен, отлепване на плочките и др. В много случаи във фугите се появяват пукнатини, често незабележими, но през тях започва да се просмуква вода. И тя не винаги е чиста, заедно с нея проникват и химически вещества, използвани в банята – препарати за почистване, сапуни, шампоани и др. Като резултат от това плочките се разяждат и след време се начупват и падат, което от своя страна води до неприятните течове към долните етажи. Основната причина за това е липсата да подходящо, или изобщо липсата на каквото и да било хидроизолационно покритие под тях.

Ето защо поставянето на хидроизолация под плочките е от доста съществено значение, за да се осигури надеждна защита против проникването на влага. Хидроизолационното покритие  е еластично, не се напуква и осигурява стабилно сцепление  с основата и с плочката. Това е основен момент при строителството на нови сгради, както и при реконструкция на стари здания.

По същество това представлява поставяне на течна хидроизолация, в комбинация с допълнителни защитни материали под плочките на банята. Изключително важно е при слагането на покритието в банята да се обработят и ъглите. За целта се използват специални хидроизолационни ленти, които поемат напрежението във връзките между съседните стени. Те са снабдени със специална мрежичка, която се интегрира в хидроизолационното покритие. По този начин съвременните продукти за хидроизолация допринасят за създаване на сигурна защита на стените под плочките и гарантират здравословен климат в банята.