0888 770 007 Къртене - коректност и добри цени

Warning: Creating default object from empty value in /home/kyrtinet/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 274

Строителни загадки - Стената в Саксахуман

Строителни загадки - Стената в Саксахуман

Древният град на инките Саксахуман близо до Куско в Перу има стена, построена с помощта на каменни блокове, тежащи тонове, всеки един от които приляга толкова плътно към другия, че е невъзможно да пъхнеш лист хартия между тях.

Нещо повече, там никъде не е използван нито цимент, нито пък хоросан. Блоковете са били съединени с голямо майсторство и точност. Как тези огромни блокове са били оформени така, че да прилепват толкова съвършено един към друг, все още не е разкрито чрез съвременната технология.

Още по-удивително е, че един каменен блок, използван в конструкцията, е по-голям от всички останали. Този блок е с размер на пететажна къща и тежи около 20 000 тона! Как строителите на Саксахуаман са успели да го превозят е една мистерия. Дори и с помощта на съвременните машини е невъзможно повдигането на един толкова смайващо тежък товар.

Дори и на най-големия кран в света днес би му било трудно да повдигне един такъв товар. Очевидно е, че инките по онова време са използвали технология, която ние дори не бихме могли да си представим.