0888 770 007 Къртене - коректност и добри цени

Warning: Creating default object from empty value in /home/kyrtinet/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 274

Събориха и последната "хрусчовка"

Събориха и последната

В Зеленоград е разрушена последната сграда от типа „хрушчовка”. 5-етажната сграда легнала под ударите на кофата на екскаватор като картонена къщичка. Свидетели на „историческото” за града събитие станали многочислени зяпачи. Преминаващи и жители на съседните къщи се фотографирали на фона на полуразрушеното здание.

През изкъртените дупки на къщата можело да се наблюдават много любопитни детайли – старинни кухненски часовници с кукувички, украшения за елха оставени на пода. След няколко часа на мястото на изкъртените стени останали повече от десет хиляди тона отпадъци, които трябвало да бъдат извозени. По-късно опустялото жилище било изключено от всякакви комуникации и обградено с ограда.

Сградите, построени в 50-те години на миналия век през последните години са използвани като временни жилища. Своя срок на „годност” те изкарали почти двойно.

Интересното в случая е технологията на разрушаване на къщата. Събарянето на сградата започнало от края – къртят се два средни панела в стената и след това цялата външна стена се разрушава до основи. След това демонтират монтажните прегради. Събарянето с взрив е скъпоструваща технология, затова най-често при събаряне на стари жилища се използват екскаватори.

Източник - в. Новости