0888 770 007 Къртене - коректност и добри цени

Warning: Creating default object from empty value in /home/kyrtinet/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 274

Как се премахва стар фаянс

къртене на фаянс

Колкото и скъпи и красиви фаянсови плочки да сложим в банята, винаги идва моментът, в който е нужно те да бъдат сменени – изтриват се, някои от тях се напукват, или просто вече не ги харесваме. Къртенето на плочки обаче не е толкова лесно, колкото мнозина си мислят. Съществуват някои тънкости, които трябва да имате предвид, ако решите да правите ремонт в банята или в кухнята.

Нужни инструменти

Най-напред трябва да се набавят необходимите за целта инструменти, като най-важни са плоските остриета за къртене на фаянс. Ако не знаете за какво става въпрос, най-добре се консултирайте със служителите в строителния хипермаркет. След като сте се снабдили с необходимия инструментариум, можете да пристъпите към същинската работа – къртене на фаянс.

Защитни средства

Внимавайте много, защото има опасност да бъдете ударени от парчета плочки. Най-добре е да се снабдите с предпазни средства – специално работно облекло, маска и очила, които да защитават добре както очите от хвърчащи частици, така и белите дробове от отделящия се при чупенето задушлив прах. Не забравяйте и ръкавиците, които да пазят ръцете ви.

Повторно ползване на плочките

Ако имате намерение да лепите старите плочки повторно, трябва да използвате специален инструмент с въртящо движение, който отделя фугите около тях. В този случай плочките се свалят обратно на тяхното поставяне. След отстраняването на фугите, плочките се махат внимателно една по една с помощта на шпакла и тънък лост, което изисква време и концентрация. Не се надявайте да спасите всички плочки.

В случай, че не желаете да използвате стария фаянс повторно, нещата са по-прости. Разбиването може да стане с чук. След това с помощта на стъргало е нужно да се отстрани засъхналото лепило. Имайте предвид, че по стената остават много неравности, които задължително трябва да бъдат загладени, за да се подготви повърхността за залепянето на новите плочки.

Извозване на строителните отпадъци

Важен момент при къртене на фаянс е да извикате един или двама приятели, за да ви помогнат с изнасянето на отпадъците. Имайте предвид, че това е изключително трудоемка работа и няма как да се справите без чужда помощ.

Ако не сте сигурни, че ще се справите с трудоемкото къртене на фаянс, най-добре се възползвайте от услугите на екип, който има опит в тази работа и разполага със специфичните инструменти и предпазни облекла. Така със сигурност ще си спестите много труд и време.